Etusivu
Historia
Majoitus
Ravintola
Tilaisuudet
Ohjelmapalvelut
Kuvagalleria
Palvelu linkit
Tapahtumat

In English
Wiikin Kartanon historia
1900-luvun alku

Viitajärven tila, myöhemmin Wiikin Kartano, rakennettiin 1900-luvun alussa, kun Äänekoski-yhtiö oli hankkinut omistukseensa 3 000 hehtaarin määräalan metsämaata Viitajärven ja Keitele-pohjan alueelta. Hirsinen päärakennus sekä kivinavetta rakennettiin Jyväskylästä Ouluun menevän valtaväylän 4-tien (E75) varteen palvelemaan alusta asti ruokailu- ja majoitus asiakkaita. Lähes kuusikymmentä vuotta talon päärakennus oli yhtiön metsureitten majoitus sekä ruokailupaikka. Kivinen navetta tuotti tuolloin maidon, lihan, voin ja suojasi ajohevoset talvipakkasilta.

1900-luvun puolivälistä nykyhetkeen

Tilan toiminta lopetettiin vuonna 1963 ja pelloille istutettiin puita.Tilan rakennukset autioituvat vain metsästäjät pitivät silloin tällöin päärakennusta majapaikkanaan. Vuonna 1975 tilan rakennuksille tuli vilskettä, kun Punaisen pajan yrittäjä vuokrasi rakennukset ja alkoi harrastaa liiketoimintaa takomotuotteilla, kukkopilleillä sekä kahvion pitämisellä. Ensimmäiset taidenäyttelyt syntyivät Punaisen pajan navetan vintille ja Miina Äkkijyrkkä rakenteli pihapiiriin lehmiä.

Punaisen pajan toimintaa kesti noin 10 vuotta kunnes vuonna 1987 Autotalo Drake Oy osti rakennukset sekä noin kuuden hehtaarin alan Metsäliitolta. Silloin syntyi Wiikin Kartano. Wiikin Kartanon nimi perustuu 1500-luvun puolenväliin, jolloin Turun linnanvouti Klaus Klemminki antoi sotilasmestari Wiikille palkkioksi tilan, jonka pääpaikka oli nykyisen Wiikin Kartanon paikalla ja perimätiedon mukaan pinta-ala oli 110 000 hehtaaria.

Wiikin Kartano nykyaikana

Wiikin Kartano rakennettiin Itävaltalais-saksalaiseen tyyliin majoitus- ja ravintolatoiminnalle. Nykyään hirsinen päärakennus toimii Ala Carte- ja tilausravintolana ,sekä Kreppi- kahvilana. Asiakaspaikkoja on noin 100. Ravintolassa järjestetään juhlia ja yritystilaisuuksia sekä tapahtumia. Kivinen navetta ja talli on muutettu hotelliksi ja huoneita on kaksitoista sekä vuodepaikkoja yhteensä kolmekymmentä. Kaksi saunaosastoa ja takkahuone on hotellin alakerrassa.

Pihapiirissä on kaksi mökkiä kesäkäyttöön. Alueella on pieniä lampia ja hyvät ulkoilumahdollisuudet aivan järvien läheisyydessä. Kesäisin alueella on lampaita ja lapsille leikkipaikka, sekä trampoliini. Vuodesta 2007 alkaen kartanoitsijattarena ja yrittäjänä on toiminut taiteilija ja huopa designer Mervi Somero.

» Takaisin etusivulle

Google AnalyticsJulkaisujärkestelmä