Etusivu
Historia
Majoitus
Kuvagalleria
Palvelu linkit
Tapahtumat

In English
Wiikin Kartanon historia
1900-luvun alku

Viitajärven tila, myöhemmin Wiikin Kartano, rakennettiin 1900-luvun alussa, kun Äänekoski-yhtiö oli hankkinut omistukseensa 3 000 hehtaarin määräalan metsämaata Viitajärven ja Keitele-pohjan alueelta. Hirsinen päärakennus sekä kivinavetta rakennettiin Jyväskylästä Ouluun menevän valtaväylän 4-tien (E75) varteen palvelemaan alusta asti ruokailu- ja majoitus asiakkaita. Lähes kuusikymmentä vuotta talon päärakennus oli yhtiön metsureitten majoitus sekä ruokailupaikka. Kivinen navetta tuotti tuolloin maidon, lihan, voin ja suojasi ajohevoset talvipakkasilta.

1900-luvun puolivälistä nykyhetkeen

Tilan toiminta lopetettiin vuonna 1963 ja pelloille istutettiin puita.Tilan rakennukset autioituvat vain metsästäjät pitivät silloin tällöin päärakennusta majapaikkanaan. Vuonna 1975 tilan rakennuksille tuli vilskettä, kun Punaisen pajan yrittäjä vuokrasi rakennukset ja alkoi harrastaa liiketoimintaa takomotuotteilla, kukkopilleillä sekä kahvion pitämisellä. Ensimmäiset taidenäyttelyt syntyivät Punaisen pajan navetan vintille ja Miina Äkkijyrkkä rakenteli pihapiiriin lehmiä.

Punaisen pajan toimintaa kesti noin 10 vuotta kunnes vuonna 1987 Autotalo Drake Oy osti rakennukset sekä noin kuuden hehtaarin alan Metsäliitolta. Silloin syntyi Wiikin Kartano. Wiikin Kartanon nimi perustuu 1500-luvun puolenväliin, jolloin Turun linnanvouti Klaus Klemminki antoi sotilasmestari Wiikille palkkioksi tilan, jonka pääpaikka oli nykyisen Wiikin Kartanon paikalla ja perimätiedon mukaan pinta-ala oli 110 000 hehtaaria.

» Takaisin etusivulle

Google AnalyticsJulkaisujärkestelmä